Gazowanie zboża

Gazowanie zboża, czyli inaczej również fumigacja, są to działania, które mają za zadanie zwalczanie szkodników mączno-zbożowych, które atakują składowaną żywność. Szczególnie płody rolne, ziarna, zboża oraz różne produkty spożywcze. Insekty te przyczyniają się do powstawania strat nie tylko na skutek zjadania przechowywanych produktów, ale równie poprzez zanieczyszczanie je odchodami, wylinkami czy też padłymi osobnikami.

Gazowanie zboża może być przeprowadzane w pryzmie, czyli w magazynach płaskich oraz w silosach zbożowych. Dzięki zastosowaniu odpowiednich preparatów oraz metod możliwe jest całkowite zwalczenie szkodników. Do zabiegów fumigacji używamy gazu, który zabija wszystkie stadia rozwojowe szkodników.


Zleć gazowanie zboża specjalistom. Chętnie doradzimy i dobierzemy optymalne rozwiązanie. Skorzystaj z formularza kontaktowego aby zamówić darmową wycenę.


Obecnie w Polsce stosowane jest gazowanie zboża za pomocą fosforowodoru (PH3). Jest to pestycyd pod postacią gazu, który cechuje się niewielką cząsteczką oraz ciężarem zaledwie 1,2 razy większym od powietrza. Dzięki temu z łatwością miesza się z powietrzem i bez użycia wentylatora penetruje zboże. Po wykonaniu takiego zabiegu bardzo łatwo można pozbyć się gazu poprzez odwietrzenie.

Biorąc pod uwagę fakt, że podczas fumigacji wykorzystuje się trujące gazy reaktywne, które dodatkowo są bezwonne oraz bezbarwne, to niezwykle ważne jest zachowanie odpowiednich środków ostrożności. Fumigacja wydawać się może skomplikowanym procesem, jednak powierzając to zadanie specjalistom można mieć pewność, że przebiegnie on szybko i profesjonalnie.